Poska valmib Elo Liivi käe all
2015

“Meie Maa”
Heli Salong
02. November 2015

Saaremaa skulptor Elo Liiv on andmas viimast lihvi Jaan Poska kuju savimudelile. „Savist kuju valmib sel nädalal. Seejärel valmistatakse sellest kipskoopia, mille järgi valatakse originaal pronksist,” ütles Liiv.

Jaan Poska kuju tellija on Tallinnaa linnavalitsus, kes paigaldab selle Kadrioru Luigetiigi kaldale. Poska oli Tallinna linnapea, välisminister ja Nõukogude Venemaaga rahuläbirääkimiste Eesti delegatsiooni juht.

Skulptuur kujutab Kadriorus töölt koju jalutavat Poskat, portfell kaenla all.
„Mälestusmärgi idee autoriteks ja konkursi võitjateks on arhitektid Üllar Ambos, Pille Noole ja Ioannis Lykouras. Kandev idee on kujutada Poska elu teekonnana ja tema kuju elutruult, lihtsa ja loomulikuna. Tiim otsis skulptorit ning silm jäi pidama minu töödel. Peale hankekonkurssi võitmist olemegi koos edasi mõelnud – graniitplaadid, kuju täpne asend, valgustus ja kõik muu, mis ühe suurema mälestusmärgi juurde käib,” mainis Liiv.

Jaan Poska isiku ning ajastu paremaks tabamiseks lasi Liiv modellile õmmelda ajastutruu ülikonna, et selle järgi kujule loomulikumat ilmet saada. Modelliks on advokaat: „See juristi pilk, seda on teiste erialade inimestelt raske leida.“
„Tegime täpselt ajaloolised riided, et saada liikumist ja õhustikku. Kui Poska sai ikka oktoobri pähe ja saterkuue selga, sai mehest hoopis teine inimene,” muigas Liiv.

Poska kuju on 1.90 pikk. Mees ise nii suurt kasvu ei olnud, aga muidu mõjuks kuju pargis visuaalselt liiga pisikesena.

„Kõige keerulisem on saada loomulikku kõnnakut ja näo sarnasust. Poskast on pilte ainult ühest näopoolest ja siis veel surimask. Üks skulptor on temast kunagi portree teinud, aga see pole piltidega sarnane. Nädalavahetusel oli nägu valmis, aga siis vaatasin, et pea on liiga suur ja tegin kõik ringi. Küllap otsin kuni viimase minutini õiget positsiooni,” selgitas Liiv.

Koju jalutav Poska ilmub Kadriorgu oma sünnipäeval, 24. jaanuaril.

FOTO: Urmas Kaldaru

This site is registered on wpml.org as a development site.